Bagietka z masełkiem ziołowym
Witam się z Wami przepyszną bagietką. Uwielbiam takie smaki, mogłabym zjeść wszystko od razu ;), jakby mi żołądek pozwolił. Raczej nie jest to możliwe, bo bagietka jest bardzo syta :). Moi mali chłopcy również byli zachwyceni, jedynie mąż, który nie lubi czosnku ubolewał, że nie będzie próbować ;(. Obiecałam mu wkrótce upiec tą samą bagietkę, ale z innym nadzieniem :). Wianuszek w środku jest bardzo mięciutki i aromatyczny. W przepisie zmieniłam ilość masła z 200 g na 100 g, ponieważ i tak wycieka podczas pieczenia. Szkoda by się marnowało, wystarczy lekko przesmarować, by nadać smak i rozprowadzić zioła. Przepis pochodzi z vlogu od Kasi, serdecznie polecam.
Do kolejnego wpisu Justyna :).
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki (u mnie typ. 500)
- 300 ml ciepłej wody
- 2 op. suchych drożdży (lub 42 g świeżych)
- 1/2 łyżeczki cukru
- 50 ml oleju
- 2 łyżeczki soli
Składniki na masełko:
- 100 g masła
- 1 ząbek czosnku
- suszone zioła: pietruszka, koperek (lub wedle uznania)
- sól do smaku
Wykonanie:
Z drożdży świeżych zrobić rozczyn i zostawić na ok. 10 minut. Jeśli używacie drożdże suche to wymieszać z mąką lub rozpuścić wodzie, wedle uznania ;).
Do przesianej maki dodać rozczyn, letnią wodę, cukier, sól i wyrobić. Ja posłużyłam się mikserem, pod koniec dodałam olej. Ciasto po wyrobieniu jest miękkie i elastyczne.
Jeśli klei się za mocna do rak to podsypać odrobiną mąki, jeśli jest za suche to dodać parę łyżek wody.
Przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia swojej objętości ok. 40 minut.
W tym czasie wykonać masełko. Musi być miękkie, dodać ulubione zioła, wyciśnięty czosnek i sól do smaku, Wszystko dobrze ze sobą wymieszać. Można oczywiście dodać zioła mrożone lub świeże, jak uważacie, ja nie miałam i dałam suszone :).
Ciasto rozwałkować w prostokąt i posmarować masłem, zwijać od dłuższego boku w roladę. Zawinąć w koło, boki połączyć. Naciąć (tak jak pokazuje zdjęcie wyżej) i obrać każdy płatek ciasta o 90 stopni.
Przykryć do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Piec w 200 st.C ok. 30 minut. Piekarnik nastawiony góra/dół.
Smacznego :)
pyszotka:) i jak pięknie wyglądają:)
uwielbiam czosnkowe wypieki. Swietny ksztalt maja
Pyszna bagietka, kolejny pomysł do wypróbowania :))
Ale pyszności!
Bagietka… masełko ziołowe… Pyszności : )
GENIALNA bagietka! Zachwyciła mnie :)
Ale bym zjadła…
Justynko, bagietka wygląda super! Musi być pyszna i pięknie pachnieć. :)
Pozdrawiam cieplutko :)
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam:*
zrobiłam się głodna od samego patrzenia, ale to musi być dobre, a przy tym pewnie jeszcze pięknie pachnie ;-)