Bagietka z masełkiem ziołowym

DSC01036

Witam się z Wami przepyszną bagietką. Uwielbiam takie smaki, mogłabym zjeść wszystko od razu ;), jakby mi żołądek pozwolił. Raczej nie jest to możliwe, bo bagietka jest bardzo syta :). Moi mali chłopcy również byli zachwyceni, jedynie mąż, który nie lubi czosnku ubolewał, że nie będzie próbować ;(. Obiecałam mu wkrótce upiec tą samą bagietkę, ale z innym nadzieniem :). Wianuszek w środku jest bardzo mięciutki i aromatyczny. W przepisie zmieniłam ilość masła z 200 g na 100 g, ponieważ i tak wycieka podczas pieczenia. Szkoda by się marnowało, wystarczy lekko przesmarować, by nadać smak i rozprowadzić zioła. Przepis pochodzi z vlogu od Kasi, serdecznie polecam.

Do kolejnego wpisu Justyna :).

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki (u mnie typ. 500)
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 op. suchych drożdży (lub 42 g świeżych)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 50 ml oleju
  • 2 łyżeczki soli

Składniki na masełko:

  • 100 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • suszone zioła: pietruszka, koperek (lub wedle uznania)
  • sól do smaku

Wykonanie:

Z drożdży świeżych zrobić rozczyn i zostawić na ok. 10 minut. Jeśli używacie drożdże suche to wymieszać z mąką lub rozpuścić wodzie, wedle uznania ;).

Do przesianej maki dodać rozczyn, letnią wodę, cukier, sól i wyrobić. Ja posłużyłam się mikserem, pod koniec dodałam olej. Ciasto po wyrobieniu jest miękkie i elastyczne.

Jeśli klei się za mocna do rak to podsypać odrobiną mąki, jeśli jest za suche to dodać parę łyżek wody.

Przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia swojej objętości ok. 40 minut.

W tym czasie wykonać masełko. Musi być miękkie, dodać ulubione zioła, wyciśnięty czosnek i sól do smaku, Wszystko dobrze ze sobą wymieszać. Można oczywiście dodać zioła mrożone lub świeże, jak uważacie, ja nie miałam i dałam suszone :).

Ciasto rozwałkować w prostokąt i  posmarować masłem, zwijać od dłuższego boku w roladę. Zawinąć w koło, boki połączyć. Naciąć (tak jak pokazuje zdjęcie wyżej) i obrać każdy płatek ciasta o 90 stopni.

Przykryć do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

Piec  w 200 st.C ok. 30 minut. Piekarnik nastawiony góra/dół.

Smacznego :)

DSC01020

DSC01023

DSC01025

DSC01027

DSC01033

DSC01037

Komentarzy: 10

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *