Babka z truskawkami

DSC01138

Witam, dziś przychodzę z przepisem na pyszną puszystą bakę z dodatkiem truskawek. Moje dzieci uwielbiają takie proste ciasta i właśnie na takie najczęściej dostaje zamówienie od moich domowników. Bardzo polecam, robi się ją błyskawicznie i jest smaczna. Pozdrawiam serdecznie, buziaki i do usłyszenia Justyna:*

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

  • ok. 1/2 kg truskawek
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Jajka i cukier utrzeć mikserem na biały puch.

Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać i dodać stopniowo do ubitych jajek.  Na koniec dodać olej, całość zmiksować.

Tortownicę natłuścić i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto, wyrównać i na wierzch ułożyć truskawki.

Piec w 170 st. C ok. 1 godziny, przed wyciągnięciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto się dopiekło. Po upieczeniu, jak ostygnie w blaszce, delikatnie wyjąć i posypać cukrem pudrem lub wedle uznania :).

Smacznego:)

DSC01142

DSC01144

Komentarzy: 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *