Babka z truskawkami
Witam, dziś przychodzę z przepisem na pyszną puszystą bakę z dodatkiem truskawek. Moje dzieci uwielbiają takie proste ciasta i właśnie na takie najczęściej dostaje zamówienie od moich domowników. Bardzo polecam, robi się ją błyskawicznie i jest smaczna. Pozdrawiam serdecznie, buziaki i do usłyszenia Justyna:*
Składniki:
- 6 jajek
- 1 1/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
- ok. 1/2 kg truskawek
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jajka i cukier utrzeć mikserem na biały puch.
Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać i dodać stopniowo do ubitych jajek. Na koniec dodać olej, całość zmiksować.
Tortownicę natłuścić i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto, wyrównać i na wierzch ułożyć truskawki.
Piec w 170 st. C ok. 1 godziny, przed wyciągnięciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto się dopiekło. Po upieczeniu, jak ostygnie w blaszce, delikatnie wyjąć i posypać cukrem pudrem lub wedle uznania :).
Smacznego:)
przepysznie wygląda!!!
Dziękuję:*
Takie proste są najpyszniejsze:) …. cudo babeczka:)