Babka z płatkami „Lion” w polewie krówkowej

Babka z płatkami

Witam wszystkich :-), dziś podaję przepis na babkę mojego autorstwa z płatkami śniadaniowymi. Bardzo ciekawy smak, moim zdaniem również fajnie się prezentuje. Jeśli macie płatki które wam zalegają w szafce kuchennej to będzie świetne rozwiązanie ;). Dziś krótko i na temat, pozdrawiam czytelników mojego bloga bardzo serdecznie. Myślę, że niebawem się odezwę, może nawet jutro ;), miłego wieczoru :***

Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 40 g budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 3 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka płatków śniadaniowych „Lion”

Polewa:

  • 50 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 9 – 10 cukierków „krówek”

W rondelku podgrzewamy lekko mleko, w tym czasie dodajemy krówki i już na małym ogniu cały czas mieszamy, aż składniki się połączą i zgęstnieją, zajmuje to chwilkę :-).

Wykonanie całości:

W osobnej misce mieszamy suche składniki: przesiewamy obie rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy budyń z torebki, dodajemy szczyptę soli, cukier puder (cukier waniliowy dodałam do mokrych składników).

W drugiej misce umieszczamy maślankę, jajka, ekstrakt z wanilii i cukier waniliowy ;), olej, wszystko razem ubijamy mikserem do połączenia się ze sobą składników.

Następnie wlewamy mokre składniki do suchych i wszystko łączymy mikserem, pod koniec dolewamy stopniowo wodę mineralną gazowaną i łączymy z całością, miksujemy ok. 5 -7 minut. Na sam koniec wsypałam szklankę płatków „Lion” i wymieszałam łyżką.

Blaszkę do pieczenia babek z kominkiem wysmarować tłuszczem, obsypać mąką. Przelać ciasto, wyrównać w razie potrzeby łyżką powierzchnię. Piec w nagrzanym piekarniku do 185 st. C na ok. 45 minut.

Po upieczeniu babki, wyjmuję z blaszki po ok. 10 minutach. Jak ostygnie polać polewą i posypać płatkami „Lion” (ok. 1/2 szklanki).

Smacznego :-)

Babka z płatkami

Babka z płatkami

Babka z płatkami

Babka z płatkami

wydrukuj przepis

Komentarzy: 18

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *