Babka z płatkami „Lion” w polewie krówkowej
Witam wszystkich :-), dziś podaję przepis na babkę mojego autorstwa z płatkami śniadaniowymi. Bardzo ciekawy smak, moim zdaniem również fajnie się prezentuje. Jeśli macie płatki które wam zalegają w szafce kuchennej to będzie świetne rozwiązanie ;). Dziś krótko i na temat, pozdrawiam czytelników mojego bloga bardzo serdecznie. Myślę, że niebawem się odezwę, może nawet jutro ;), miłego wieczoru :***
Składniki:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 32 g cukru waniliowego
- 3 jajka
- 40 g budyniu śmietankowego (bez cukru)
- 3/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 3 łyżki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 szklanka płatków śniadaniowych „Lion”
Polewa:
- 50 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 9 – 10 cukierków „krówek”
W rondelku podgrzewamy lekko mleko, w tym czasie dodajemy krówki i już na małym ogniu cały czas mieszamy, aż składniki się połączą i zgęstnieją, zajmuje to chwilkę :-).
Wykonanie całości:
W osobnej misce mieszamy suche składniki: przesiewamy obie rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy budyń z torebki, dodajemy szczyptę soli, cukier puder (cukier waniliowy dodałam do mokrych składników).
W drugiej misce umieszczamy maślankę, jajka, ekstrakt z wanilii i cukier waniliowy ;), olej, wszystko razem ubijamy mikserem do połączenia się ze sobą składników.
Następnie wlewamy mokre składniki do suchych i wszystko łączymy mikserem, pod koniec dolewamy stopniowo wodę mineralną gazowaną i łączymy z całością, miksujemy ok. 5 -7 minut. Na sam koniec wsypałam szklankę płatków „Lion” i wymieszałam łyżką.
Blaszkę do pieczenia babek z kominkiem wysmarować tłuszczem, obsypać mąką. Przelać ciasto, wyrównać w razie potrzeby łyżką powierzchnię. Piec w nagrzanym piekarniku do 185 st. C na ok. 45 minut.
Po upieczeniu babki, wyjmuję z blaszki po ok. 10 minutach. Jak ostygnie polać polewą i posypać płatkami „Lion” (ok. 1/2 szklanki).
Doskonały pomysł Justyś, w sam raz dla moich łasuchów :)
płatki Lion ostatnio są u mnie na topie:) a u Ciebie takie pyszne połączenie… chyba czas będzie jakąś babę upiec:)
Swietnie to wszystko wymyslilas!
Wspaniala babeczka! :D
Milego wieczoru, kochana! :*
Super pomysł z tymi płatkami, takiego ciacha jeszcze nie jadłam :)
Świetnie wygląda :)
ale wypasiona babka! Brzmi pysznie z Lionem i polewa? Biore wszystko! :)
Jaka cudowna! Robiłam kiedys taką w polewie – fantastyczna słodkość :)
miłego dnia Justynko :)
o matko jakie pyszności!!!
alez bym sie poczestowala kawaleczkiem:)
Dziewczyny dziękuję za miłe komentarze, pozdrawiam Was bardzo serdecznie :***
Mogę kawałek ? Wygląda zjawiskowo
Nie jadłam jeszcze płatkó Lion, ale babka jest (jakby to mój Synko powiedział) wypasiona:)
Dziękuję dziewczyny za miłe komentarze, pozdrawiam cieplutko :-).
Ja również serdecznie pozdrawiam. Chętnie bym też poprosiła o kawałek babeczki, bo u mnie narazie pustki. Maluch jest chory, na nic nie ma czasu. I czekam na nowy szablon, może się wtedy zmobilizuje.
Magdi29: Dużo zdrowia dla maluszka. Czekam więc z niecierpliwością na zmiany u Ciebie, pozdrawiam serdecznie :-).
Jaki fajny pomysł! :-) Babka wygląda niesamowicie smacznie z tą polewą ;-)
Wszystko pięknie tylko co z tym budyniem ? Budyń na sypko ,czy z mlekiem ugotowany ?
Gość: Kriss, host-81-190-66-161.gdynia.mm.pl dzięki za zwrócenie uwagi ;), już dopisałam w przepisie. Budyń dodajemy na sypko do suchych składników, pozdrawiam serdecznie :-).