Babka piaskowa

Babka piaskowa

Przepyszna babka z przepisu mojej mamy. Dodam, że pieczona była na dzień matki …, chodź nie było mi dane jej zjeść z moją mamą, bo dzielą nas setki kilometrów, to upieczona była właśnie z myślą o niej :). Ciasto jest puszyste, lekko wilgotne, nie za słodkie, takie jak lubię najbardziej ;). Bardzo polecam ten przepis :)!.

Składniki:

  • 6 jaj
  • 30 dag cukru (dałam kopistą szklankę)
  • 18 dag margaryny
  • 20 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • parę kropli ulubionego aromatu

Ponadto:

  • gotowa polewa czekoladowa
  • ew. cukier puder do posypania

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem na puszysty krem, dodać stopniowo rozpuszczoną i ochłodzoną margarynę, dalej miksować. Powoli wsypać małymi porcjami obie mąki z proszkiem do pieczenia, całość wymieszać teraz delikatne mikserem.

Przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w 190 st. C, około 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić chwilkę w blaszce by lekko odparowała, następnie wyjąć i dalej studzić na kratce.

Już ostudzoną babkę polać polewą czekoladową.

Smacznego:)

Babka piaskowa

Komentarzy: 20

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *