Babka drożdżowa parzona

Pierwszy raz spotkałam się przepisem, gdzie do babki drożdżowej zaparza się mąkę. Ciasto jest dość klejące i nie łatwo się z nim pracuje, ale warto je upiec :). Dlaczego ?, bo smak jest nieziemski. Konsystencją i lekkością przypomina babkę piaskową, aczkolwiek wyczuwa się smak drożdży, zresztą to babka drożdżowa ;). Przepis pochodzi ze starego czasopisma z moimi drobnymi zmianami, gorąco polecam !:).

Życzę mokrego poniedziałku, to tak na szczęście ;), pozdrawiam Wszystkich serdecznie.

Składniki:

  • 1.5 szklanki mąki pszennej typ. 450
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 65 g masła
  • 35 g drożdży
  • 1 łyżka spirytusu

Wykonanie:

Masło zagotować z masłem, następnie wsypać przesianą mąkę i energicznie wymieszać (mąka musi wpić dobrze mleko na gładko, masa nie będzie jednolita, raczej przypomina kruszonkę). Wystudzić.

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i mąki, letniego mleka i zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu.

Żółtka utrzeć z cukrem na biały krem, następnie dodawać stopniowo do zaparzonego ciasta i dobrze razem utrzeć, dodać drożdże również połączyć mikserem (ciasto jest dość śliskie, zacznie kleić się do piór od miksera). Następnie wyjąć z miski, delikatnie podsypać mąką i próbować wyrobić ręcznie (ciasto jest dość klejące i rzadkie i takie musi pozostać by było dość delikatne).

Włożyć do naczynia oprószonego mąką, przykryć i zostawić do wyrośnięcia ok. 40 minut. Wyłożyć do formy posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką i ponownie zostawić do wyrośnięcia ok. 30 minut (przykryć je ściereczką ). Piec w 170 st. C na złoty kolor, u mnie ok. 50 minut.

Po wystudzeniu wyjąć z blaszki i polać lukrem lub udekorować wedle uznania.

Smacznego :)

Komentarzy: 17

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *