Babka bananowa
Co mnie urzekło w tej babce ?, bananowy smak przełamany nutą pomarańczową :). Moim zdaniem cudowne połączenie, które nadało charakteru całemu wypiekowi. Kolejny atut dla przepisu, to możliwość zużycia zalegających w domu bananów, zdecydowanie polecam !:).
Życzę Wszystkim słonecznego weekendu, pozdrawiam Justyna :).
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450
- 4 jajka
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru (można dać 3/4 jeśli wolicie słodsze wypieki)
- 32 g cukier waniliowy
- 3 dojrzałe banany
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 %
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 – 3 łyżki skórki kandyzowanej z pomarańczy
- szczypta soli
Wykonanie:
W blenderze utrzeć razem: obrane i pokrojone na mniejsze kawałki banany, śmietanę, połowę cukru, cukier waniliowy, szczypta soli, skórkę pomarańczową. Powstanie nam gładka masa.
W osobnym naczyniu utrzeć jajka z pozostałą ilością cukru i masłem na puszystą masę (u mnie za pomocą miksera, ucierałam przez ok. 10 minut).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito.
Następnie do masy jajecznej stopniowo dodawać małymi porcjami na przemian masę bananową i mąkę, wymieszać na jednolite ciasto.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy i piec ok. 50 minut, w temperaturze 170 st. C (do suchego patyczka).
Po upieczeniu, chwilę odczekać wyjąć babkę, a gdy ostygnie możną polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Musi świetnie smakować, bo wygląda pysznie :)
baba jak malowana
Fajna babeczka!
Piękna jest! Lubię bananowe wypieki, więc z pewnoscią by mi posmakowała. :)
Pięknej niedzieli Justynko:)
Uwielbiam bananowe wypieki:) … mam jednak maly problem z bananami na nie – zawsze usze je głęboko schowac:) …. a odkąd jest z nami Lili to jeszcze głębiej:)
ZJAWISKOWA BABECZKA !!!
babeczka na zdjęciach wygląda smakowicie, w sumie to jeszcze na brzegi ciasta dałabym banana którego wcześniej zamoczyłabym w herbacie porzeczkowej z teekanne żeby owoc nabrał odpowiedniego aromatu. zazwyczaj w święta piekę mazurka lub babkę cytrynową. widocznie w tym roku czas najwyższy zmienić rodzinne tradycje na rzecz bananowej babki.
Właśnie wypatruję jakiejś ciekawej babki na święta.. No i dlaczego nie ta? Jeszcze waham się między czekoladową, ale tak myślę – przecież czekolada i banany pasują, więc czemu by nie jakiś mariaż tychże… :)
Zdrowych ,pogodnych i smacznych Świąt
Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych dla Ciebie i Twoich bliskich :)
Masz rację, przepis wyszedł doskonale a połączenie cytryny i bananów to doskonałe i orzeźwiające połączenie:-)
–
pozdrawiam trener personalny
Dziękuję za życzenia i wspaniałe komentarze, pozdrawiam Wszystkich serdecznie :).