Babka bananowa

Babka bananowa

Co mnie urzekło w tej babce ?, bananowy smak przełamany nutą pomarańczową :). Moim zdaniem cudowne połączenie, które nadało charakteru całemu wypiekowi. Kolejny atut dla przepisu, to możliwość zużycia zalegających w domu bananów, zdecydowanie polecam !:).

Życzę Wszystkim słonecznego weekendu, pozdrawiam Justyna :).

 Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru (można dać 3/4 jeśli wolicie słodsze wypieki)
  • 32 g cukier waniliowy
  • 3 dojrzałe banany
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 – 3 łyżki skórki kandyzowanej z pomarańczy
  • szczypta soli

Wykonanie:

W blenderze utrzeć razem: obrane i pokrojone na mniejsze kawałki banany, śmietanę, połowę cukru, cukier waniliowy, szczypta soli, skórkę pomarańczową. Powstanie nam gładka masa.

W osobnym naczyniu utrzeć jajka z pozostałą ilością cukru i masłem na puszystą masę (u mnie za pomocą miksera, ucierałam przez ok. 10 minut).

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito.

Następnie do masy jajecznej stopniowo dodawać małymi porcjami na przemian masę bananową i mąkę, wymieszać na jednolite ciasto.

Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy i piec ok. 50 minut, w temperaturze 170 st. C (do suchego patyczka).

Po upieczeniu, chwilę odczekać wyjąć babkę, a gdy ostygnie możną polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Komentarzy: 12

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *