„Babie lato”

Babie lato

Ciasto nazwałam „Babie lato” bo tęsknię za ciepłą jesienią. A ten zestaw smaków, odzwierciedla moją wyobraźnię ;). Ciasto jest słoneczne, z dodatkiem dużej ilości miodu, przełamane dżemem porzeczkowym własnej roboty i białym puszystym kremem, na bazie serka mascarpone. Palce lizać, ciasto znikło u nas błyskawicznie, szybciej niż się pojawiło ;).

Przepis na ciasto miodowe, bez masy, dostałam od znajomej. Uwzględniła też w nim swoje małe zmiany, dodałam kakao i ocet. Pani Irko dziękuję za wspaniały przepis :).

Wszystkich odwiedzających bloga serdecznie pozdrawiam, Justyna :).

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka octu

Składniki na masę:

  • 3 szklanki słodkiej śmietany kremówki 30 %
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • 2 śmietana – fix

Ponadto:

  • mały słoiczek dżemu porzeczkowego
  • płatki migdałów i kokos do dekoracji (lub wedle uznania)

Wykonanie:

Ciasto:

Masło, miód, cukier, kakao, rozpuścić i zostawić do wystygnięcia.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą.

Jajka wymieszać (w miseczce) z octem.

Ostygniętą masę zmiksować, dodać jajka, wymieszać mikserem. Następnie dodawać porcjami mąkę, wymieszać z całością.

Blaszkę o wymiarach ok. 24 cm x 35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i piec na 165 stopni ok. 40 minut. Uwaga ! ciasto z dużą ilością miodu może szybko się przypalać, pilnować czasu pieczenia, w razie potrzeby nakryć folią aluminiową, przed wyłożeniem z pieca sprawdzić patyczkiem czy się upiekło.

Ostudzić, następnie przekroić na pół.

Masa:

Do miseczki przełożyć serek mascarpone, wsypać śmietana fix, następnie wlać dobrze schłodzoną śmietanę i zacząć miksować do pożądanej ,,sztywnej konsystencji”, w połowie ubijania dodałam cukier puder.

Na dolną część ciasta posmarować dżemem porzeczkowym (dość cienko), następnie wyłożyć białą masę, zostawiając ok. 3 pełne łyżki na wierzch ciasta, przykryć kolejnym plackiem. Rozsmarować pozostawioną masę i udekorować wedle uznania.U mnie migdały i kokos wcześniej podprażyłam.

Smacznego :)

Komentarzy: 11

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *